2012. szeptember 29., szombat

Forradalmasíthatja az orvostudományt az új, lebomló mikrochip


 Amerikai kutatók olyan integrált áramkörök kialakításán dolgoznak, melyek meghatározott idő elteltével teljesen lebomlanak.


 Az Illinois-i Egyetem tudósai az orvosi implantátumok tanulmányozásából merítettek ötletet új találmányukhoz. Olyan chipet fejlesztettek ki, mely az emberi test számára természetes anyagokat /pl.: szilíciumot, magnéziumot/ tartalmaz, a végső kapszulaburkot pedig szintén testbarát selyemből készítették el. A rétegek számától függ az elektronikai eszköz élettartama.

 Az egereken végzett kísérlethez egy általuk létrehozott orvosi implantátumot használtak fel. Alig néhány hét múlva mind a műtéti hegekből eredő fertőzés, mind az implantátum eltűnt.

 A legmodernebb technológiai csodát nem csupán az egészségügyben lehet majd hasznosítani: a szórakoztató elektronikában, de akár a fogyasztási cikkek esetében is nagy segítséget nyújthat.


A nanotechnológia kialakulása

 Bizonyára mindenki hallott már erről a tudományágról, ám sokan talán bizonytalanok, pontosan mit is takar az elnevezés.

 A kifejezés előtagja, a „nano” görög eredetű. Jelentése: kicsi, törpe. Egy nanométer 10-9 méternek felel meg. Ez a szám kellőképpen érzékelteti, milyen apró tárgyakat használnak fel ezen diszciplína kutatói. 

 A nanotechnológia atom- vagy molekulaméretű rendszerek létrehozását jelenti. 1959. decemberében, az Amerikai Fizikatársaság konferenciáján, Richard P. Feynman miniatürizálásról tartott előadásával kezdődött minden. Feynman lehetségesnek tartotta egy olyan technológia kidolgozását, mely az élet alapköveire helyezi a hangsúlyt: a nanotárgyakat a molekuláknak, atomoknak megfelelően alakítja ki.

 Azért volt korszakalkotó az elmélet, mert ekkor még a „chip” szót nem ismerték, egyetlen szótárban sem szerepelt! Azóta azonban számos találmány született, alátámasztva Feynman vízióját.

Mikrochipek a gyógyítás szolgálatában

 Mostanra már nem csupán álom a nanotechnológia széleskörű alkalmazása. Megszámlálhatatlan mikrochipet állítottak és állítanak az orvostudomány szolgálatába.

 Csak néhány példa a sok közül: Németországban tavaly egy, a rákos daganatok növekedésének belső figyelésére alkalmas chipet fejlesztettek ki. Amerikában egyes gyógyszerekbe a visszaélések elkerülése végett mikrochipet építenek. A közeljövőben pedig bőr alá ültetett mikrochipek ügyelnének a betegek gyógyszereinek megfelelő porciózására.

 Mindent összevetve tehát elmondhatjuk, hogy a mikrochipek túlnőttek a sci-fi világán /pl.: Neal Stephenson Gyémántkor c. regényének is a nanotechnológia a központi eleme/. Egész életünket átszövik, és nem szükséges jóstehetséggel rendelkeznünk ahhoz, hogy lássuk: ezek az „apróságok” a jövőben még nagyobb óriásokká fejlődnek majd a tudomány terén. 


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése