2012. október 11., csütörtök

Hamarosan piacra kerülhet minden idők legolcsóbb e-könyv-olvasója


A Txtr Beagle átszámítva háromezer forintba kerülne.


Még nem tudni, mikor jelenik meg a német cég legújabb terméke, de annyi bizonyos, hogy az újdonság erejével fog hatni.
Az eddig megszokott e-book-olvasókkal szemben sokkal kisebb méretű /5 milliméter vastag/, s mindössze három elem segítségével egy éven át olvasgathatjuk elektronikus magánkönyvtárunkat. A lemerülés a lapozás mennyiségének függvénye.

A hamarosan érkező e-könyv-olvasó nem rendelkezik többletfunkciókkal. Jelenleg nincsenek pontos hírek arról, hogy hazánkban is elérhető lesz-e a technológia új csodája, de remélhetőleg a sikeres debütálás után a magyar e-könyv rajongók is örömüket lelhetik benne.

E-könyvek és e-könyv olvasók

Az e-könyv a nyomtatott könyv digitalizált változata. Története 1971-ig, a Gutenberg Project megalapításáig nyúlik vissza. Ez tekinthető a legrégibb könyvdigitalizálási projektnek. Az e-book kifejezést csak 1988-tól kezdték használni.

Az e-könyv-olvasók fogalomkörébe tartozik minden olyan informatikai eszköz, amely lehetővé teszi az elektronikus könyvek megtekintését. A konkrét eszközökön túl számos lehetőség kínálkozik, például napjainkban már az okostelefonokra is letölthetünk e-book olvasó alkalmazást.

A legnépszerűbb e-book-olvasó eszközök közé sorolhatjuk az Amazon Kindle-t, a Barnes and Noble könyváruház Nook nevű olvasóját, a kínaiak által készített Jinke-t, a japán Sony eReader-t, illetve a fentebb említett német cég legelső fejlesztését, a txtr Reader-t.

Hazánkban többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/, a Digitális Irodalmi Akadémia és az ebookz.hu szolgáltat ingyenesen e-könyveket.

„A jövő rejtelem”

Nagy kérdés, hogy hova fog fejlődni az e-könyv olvasók piaca. Vajon újabb és újabb pluszokat integrálnak a kis kütyükbe, komfortosabbá téve az olvasást? Vagy a természetességet helyezik előtérbe?

A Txtr Reader nagyszerűsége is egyszerűségében rejlik. Nem kínál többet annál, mint ami eredeti rendeltetése: segítséget nyújt abban, hogy a technikai vívmányokon nevelkedett ifjak is megszeressék az olvasást. 

Az e-könyvek és e-könyv-olvasók tehát szerény véleményem szerint nem jelentenek fenyegetést a Gutenberg-galaxisra. Sőt, megfelelően alkalmazva harmonikus egységet alkothatnak a hagyományos könyvekkel. A két forma olyan, mint a Nap és a Hold: nélkülük üres, sivár és sötét lenne az életünk. 


Forrás:
Aki szeretné elolvasni az eredeti cikket, ide kattintva teheti meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése