2012. október 27., szombat

Tarolt a Colorfront cég


A magyar vállalkozás új terméke lenyűgözte az amerikai televíziós akadémiát.


Műszaki Emmy-díjjal jutalmazták az On-Set Dailies névre keresztelt fejlesztést. A magyar találmány segítségével ugyanis könnyebbé vált a filmek és televíziós sorozatok készítése.

A program a napi anyagot hihetetlenül gyorsan dolgozza fel, és teszi felhasználhatóvá a vágók és más munkatársak számára. Így a kapcsolódó költségek nagy része megspórolható. Módot nyújt továbbá arra is, hogy az eredeti képminőség megmaradjon.    

A 2011 elején, az USA-ban debütált újítás rövid időn belül jelentős népszerűségre tett szert. Ma már az amerikai filmlaborok többsége csaknem teljes mértékben áttért erre a technikára.

Az On-Set Dailies-t számos, digitális képrögzítési módszerrel készülő, világhírű sorozatnál és mozifilmnél alkalmazták. Néhány példa: Doktor House, Miami helyszínelők, Vámpírnaplók, Született feleségek, illetve a Skyfall.

A terméket kifejlesztő csapat korábban technikai Oscar-díjat is nyert a Lustre nevű fényelő rendszer kialakításáért.

Digitális képrögzítés

A digitális fényképezőgép speciális, elektronikus érzékelője /CCD, CMOS/ segítségével képes a fényjeleket elektronikus jelekké konvertálni. A jeleket végül feldolgozzák, majd digitálisan tárolják. 

A prototípus 1973-ban látott napvilágot.

Az első digitális kamera, amely piacra került, a Dycam Model 1 /Logitech Fotoman/ volt. A gépben tárolt, digitális formátumú képeket számítógéphez csatlakoztatva le is lehetett tölteni.

Napjainkban egyre inkább tért nyernek a digitális képrögzítési módszerek. Hazánkban 2008-ban készítették el az első, teljesen digitális, Red Kamerával rögzített filmet, Pillangók címmel.

Akit érdekel a digitális képrögzítés kérdésköre, érdekes olvasmányra lelhet Tom Ang: Digitális fényképezés kezdőknek és haladóknak c. könyvének személyében. Scott Kelby: A Digitális fotós c. munkája szintén hasznos lehet azok számára, akik szeretnének elmélyedni a témában. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése